DersForum

Hoşgeldiniz
 
AnasayfaAnasayfa  KapıKapı  SSSSSS  AramaArama  Üye ListesiÜye Listesi  Kullanıcı GruplarıKullanıcı Grupları  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yap  

Paylaş | 
 

 34 Soruluk Yazım-Noktalama Testi

Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek 
YazarMesaj
korayoncel
Co-Admin
Co-Admin
avatar

Mesaj Sayısı : 29
Ruh Hali :
Takım :
Sanal Hayvan :
İşletim Sistemi :
Kayıt tarihi : 02/01/09

MesajKonu: 34 Soruluk Yazım-Noktalama Testi   Paz Ocak 11, 2009 5:28 pm

1. Aşağıdaki birleşik kelimelerin hangisinde yardımcı fiil ayrı yazılır?
A) Kahrolmak B) Emretmek
C) Varolmak D) Hissetmek

2. Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde, noktalama işaretleri doğru olarak kullanılmıştır?
A) ******; "Ordular, ilk hedefiniz Akdenizdir ileri!" dedi.
B) ******: Ordular, "İlk hedefiniz Akdenizdir, ileri!" dedi.
C) ******, "Ordular, ilk hedefiniz Akdenizdir," ileri! dedi.
D) ******: "Ordular, ilk hedefiniz Akdenizdir, ileri!" dedi.
3. "Bundan dolayıdır, Anadolu bugün yaşıyor ve gelecekte de yaşayacaktır." cümlesinde, "ki" kelimesini kullanmak gerekse, hangi kelimeden sonra kullanmak uygun olur?
A) yaşıyor B) dolayıdır
C) gelecekte D) yaşayacaktır
4. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin sonuna soru işareti (?) getirilmelidir?
A) Soğuk oldu mu paltolarımızı giymeliyiz
B) Yeni dikilen elbise mi arabada unutulmuş
C) Kardeşim eve geldi mi yoksa gelmedi mi bilmiyorum
D) Zil çaldı mı ders başlamış demektir
5. "Her zaman olduğu gibi bugün de Mehmetçiğe şükran duygularıyla dopdoluyuz." cümlesinde hangi kelime yanlış yazılmıştır?
A) Her zaman B) Mehmetçiğe
C) Bugün de D) Dopdoluyuz
6. Merakla () "Bu resim ne ()" diye sordu () cümlesinde, parantez içindeki yerlere, aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangileri getirilmelidir?
A) (; ), (?) , (?) B) (: ) , (!) , (.)
C) (,) , (!) , (?) D) (: ) , (?) , (.)
7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım (imlâ) yanlışı vardır?
A) Kentin sokakları tertemizdi.
B) Önceki gün yolda dayıma rastladım.
C) Dün gökyüzü pırılpırıldı.
D) Bahçede kardeşim de oynuyor.
8. Aşağıdaki cümlelerde yer alan "de" lerden hangisi, kelimeye bitişik yazılmalıdır?
A) Aldığımız kitaplar sen de kalsın.
B) Kardeşim eve de dönmüş olabilir.
C) Okulun bahçesini de ağaçlandırdı.
D) Dün Ahmet de buraya gelmiş.
9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım (imlâ) hatası vardır?
A) Televizyondaki çocuk programı çok güzeldi.
B) Babam, yeni bir elbise alırsa sevineceğim.
C) Kardeşim, okula sabah erkenden gidiyor.
D) Dün geliriken yolda öğretmenimi gördüm.
10. Aşağıdakilerden hangisi kelimeye bitişik yazılmaz?
A) İsmin hâl eki B) Bağlaç olan "ki"
C) Bağ fiil eki D) Mastar eki
11. Hangi cümlede yanlış yazılan bir kelime vardır?
A) Pencereden çenber çeviren çocukları seyrettim.
B) Sinemaya perşembe günü gideceğini söyledi.
C) Bisiklet üzerinde cambazlık yapmak çok tehlikelidir.
D) Yük taşımaktan kamburu çıkmıştı sanki.
12. Aşağıdaki cümlelerde yer alan "ki" lerden hangisi, kelimeden ayrı yazılmalıdır?
A) Çoğu zaman, evdeki hesap çarşıya uymaz.
B) Çocuk, bahçedeki çiçekleri zevkle suluyordu.
C) Onu görünce öyle şaşırdımki anlatamam.
D) Emre, elindeki bayrağı coşkuyla sallıyordu.
13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır?
A) Oynarken arkadaşlarından biri oyunbozanlık etti.
B) Çocuklardan birkaçı avluda oynuyorlardı.
C) Bir yaz günü İstanbul'lu biriyle yolculuk ettim.
D) Kardeşim kağıt helvası almak için sokağa koştu.
14. "Kapıyı çalan satıcı babamı görünce ne söyleyeceğini şaşırdı." cümlesine açıklık getirmek için hangi kelimeden sonra virgül (,) konulmalıdır?
A) çalan B) satıcı
C) görünce D) babamı
15. Aşağıdakilerden hangisinde, düzeltme işareti (A), kelimenin anlamını değiştirmez?
A) Kar B) Lamba
C) Hala D) Adet

16. "Aman Allah'ım () Güneş altında pırıl pırıl parlayan kocaman bir sazan balığı () oltanın ucunda çırpınıp duruyordu ()"
Yukarıdaki parantezlerin içerisine, sırasıyla hangi noktalama işaretleri getirilmelidir?
A) (?)-(,)-(...) B) (!)-(,)-(; )
C) (!)-(,)-(.) D) (.)-(,)-(!)
17. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım (imlâ) yanlışı yoktur?
A) Buraya Öğretmen Sedat Çalış caddesi denir.
B) Yolcu otobüsü Zonguldaktan hareket etti.
C) Kanunlar, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde çıkarılır.
D) Kızılcık dalları romanını okudunuz mu?
18. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kesme işaretinin kullanılmasına gerek yoktur?
A) Arkadaşım, tatilde Bodrum'a gidecekmiş.
B) Ali'ler, rengarenk çiçekler yetiştirmişler.
C) Ağabeyim, uzun zamandır TRT'de çalışıyor.
D) Saat, 10.30'da bize geleceklerini söyledi.
19. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yoktur?
A) Arkadaşınada gelip gelmeyeceğini sormalısın.
B) Sonunda aradığı adreside buldu.
C) Zevkine uygun ayakkabıyı bu mağazada buldu.
D) Bu görevi ya sen, yada ben üstleneceğim.
20. "Ateşin var mı?" sorusuna cevap olabilecek aşağıdaki cümlelerin hangi seçenekteki yazımı doğrudur?
A) Çakmakta var kibritte
B) Çakmakta ta var kibrit te var.
C) Çakmakda var kibritde var.
D) Çakmak da var kibrit de var.
21. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır?
A) Mustafa Kemal, 27 Aralık 1919'da, Ankara'ya ilk kez gelmişti.
B) Bütün Ankara'lılar, O'nu karşılamak için yollara dökülmüştü.
C) Seğmenler, seçkin misafirlerini Dikmen sırtlarında karşılamışlardı.
D) Küçük Anadolu kasabası Ankara, tarihi bir gün yaşamıştı.
22. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır?
A) Biraz daha hızlı koşuverse trene yetişirdi.
B) Biz bahçeli evler semtinde oturuyoruz.
C) Beni birkaç defa telefonla aramıştı.
D) Ali'nin babası kütüphanede çalışıyor.
23. Hangi cümlede yazım yanlışı yoktur?
A) Kitabımı senmi aldın?
B) Bize Ahmet'mi gelecek?
C) Ankara'lı çocukla mı çalışıyor.
D) Bursa'yı ve Uludağ'ı anlatır mısın?
24. Hangi cümlede yazım yanlışı yoktur?
A) ****** Orman Çiftliği'ni gezmeye gittik.
B) Peyami Safa'nın Sözde Kızlarını okudum.
C) O, meydanda toplanan Ankaralılara hitap etti.
D) Ankara, 13 Ekim 1923'de başkent oldu.
25. "Yeni buluşlar (1) anlayışlar (2) görüşler (3) yeni kelimelerin doğmasına (4) sebep olur." cümlesindeki numaralı yerlerden hangisine virgül (,) konulması uygun değildir?
A)1 B) 2 C) 3 D) 4
26. Hangi cümlede yazım yanlışı vardır?
A) Öyle korkmuş ki yüzü saprası kesilmiş.
B) Çok çalışmalısın ki başarabilesin.
C) Gölün dalgaları denizlerin ki kadar büyük değildi.
D) Öyle duygulu konuştu ki herkes etkilendi.
27. Hangi cümledeki virgül kaldırılırsa anlam değişir?
A) Geç kalınca, sizi aramaktan vazgeçti.
B) Çocuklar, koşarak gözden kayboldular.
C) Bu genç, doktorla görüşmeye gitti.
D) Bir varmış, bir yokmuş,
28. Altı çizili kelimelerin hangisinde, düzeltme (uzatma, inceltme) işareti (A) kullanılmaz?
A) Her bölgenin adedi farklıdır.
B) Yeni işimizden çok kar ettik.
C) Ne dediğimi pek ala anladı.
D) Ne yapacağını bana dahi söylemedi.
29. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır?
A) Davranışları her zaman ki gibiydi.
B) Gökteki bulutlar rahmet habercisidir.
C) Yorgun değil ki dinlensin.
D) İnsanlar arasındaki kavgaya anlam veremiyorum.
30. Aşağıdaki kelimelerden hangisinde noktalama yanlışı vardır?
A) Nihal, Ayşe, Gülçin parka gittiler.
B) Bir de ne göreyim, karşımda oturmuyor mu.
C) Bana, "Sınıfı mutlaka geçeceğim." dedi.
D) Çocuk, annesine bakıp bakıp gülüyordu.
31. Aşağıdaki kelimelerden hangisindeki düzeltme (A) kaldırılırsa, kelimenin anlamı değişmez?
A) Âşık B) Lâkin
C) Âlem D) Âdet
32. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır?
A) Ben bir sonraki durakta ineceğim.
B) Öyle çok susadımki anlatamam.
C) Çocuklar sanki hiç yorulmamışlardı.
D) Geçmiş zaman olur ki hayali cihan değer.
33. Hangi cümlede tırnak işareti doğru kullanılmıştır?
A) Babam: Çalışmak, "başarının anahtarıdır." dedi.
B) Babam: "Çalışmak, başarının anahtarıdır." dedi.
C) Babam: "Çalışmak", başarının anahtarıdır, dedi.
D) "Babam: Çalışmak başarmına anahtarıdır." dedi.
34. Hangi cümlede yazım yanlışı vardır?
A) Duyduklarımdan aklım da bir şey kalmadı.
B) Gömleği de saçları gibi altın sarısı.
C) Sözlerini iyice düşün de söyle.
D) Gezmeye ikisi de mi gidecek?
CEVAPLAR:1-C 2-D 3-B 4-B 5-B 6-D 7-C 8-A 9-D 10-B
11-A 12-C 13-C 14-B 15-B 16-C 17-C 18-B 19-C 20-D 21-B 22-B 23-D 24-A 25-D 26-C 27-C 28-D 29-A 30-B 31-A 32-B 33-B 34-A


En son korayoncel tarafından Ptsi Ocak 12, 2009 12:34 pm tarihinde değiştirildi, toplamda 2 kere değiştirildi
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Kullanıcı profilini gör
onurcanaydemir
Özel Üye
Özel Üye
avatar

Erkek
Mesaj Sayısı : 439
Yaş : 20
Nerden : Mz İ.Ö.O 6A sınıfı
İş/Hobiler : Satranç
Lakap : Ödev Canavarı
Uyarı :
Ruh Hali :
Takım :
Sanal Hayvan :
İşletim Sistemi :
Ülke :
Cinsiyet :
Kayıt tarihi : 26/08/08

MesajKonu: Geri: 34 Soruluk Yazım-Noktalama Testi   Ptsi Ocak 12, 2009 12:11 pm

başlıkta noktalamayı yanlış yazmışsın
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Kullanıcı profilini gör http://dersforum.eniyiforum.net
Burak Y.
Özel Üye
Özel Üye
avatar

Erkek
Mesaj Sayısı : 72
Yaş : 19
Nerden : Mz İ.Ö.O 6C sınıfı
Lakap : Sgt.Nomad
Uyarı :
Ruh Hali :
Takım :
Sanal Hayvan :
İşletim Sistemi :
Ülke :
Cinsiyet :
Kayıt tarihi : 16/03/09

MesajKonu: Geri: 34 Soruluk Yazım-Noktalama Testi   Paz Mart 22, 2009 12:58 pm

cevapları yorum olarak yazın
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Kullanıcı profilini gör http://dersforum.eniyiforum.net/
Sponsored content




MesajKonu: Geri: 34 Soruluk Yazım-Noktalama Testi   

Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
34 Soruluk Yazım-Noktalama Testi
Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» ALLAH'ın İsimleri ve Arapça Yazılışları (İngilizce)

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
DersForum :: Testler-
Buraya geçin: