DersForum

Hoşgeldiniz
 
AnasayfaAnasayfa  KapıKapı  SSSSSS  AramaArama  Üye ListesiÜye Listesi  Kullanıcı GruplarıKullanıcı Grupları  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yap  

Paylaş | 
 

 Değerlendirme Sınavı (5. Sınıf)

Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek 
YazarMesaj
onurcanaydemir
Özel Üye
Özel Üye
avatar

Erkek
Mesaj Sayısı : 439
Yaş : 20
Nerden : Mz İ.Ö.O 6A sınıfı
İş/Hobiler : Satranç
Lakap : Ödev Canavarı
Uyarı :
Ruh Hali :
Takım :
Sanal Hayvan :
İşletim Sistemi :
Ülke :
Cinsiyet :
Kayıt tarihi : 26/08/08

MesajKonu: Değerlendirme Sınavı (5. Sınıf)   Perş. Ağus. 28, 2008 10:46 pm

Adı-soyadı:……………………………………. Tarih:……./……./2007


No:………… Sınıfı:………………..



…………………………………….. İLKÖĞRETİM OKULU
5.SINIFLAR TÜRKÇE DERSİ DEĞERLENDİRME SORULARI

GÜLŞEN’İN SORULARI


Gülşen, bir akşam balkona çıktı. Başını gökyüzüne çevirdi. Ay ve yıldızlar görünüyordu. Gülşen, gökyüzüne bakarak düşündü. Aklına birkaç soru geldi: Bulutlar nasıl oluşuyordu? Yağmur nasıl yağıyordu? Neden hava bazen sıcak, bazen soğuk oluyordu. Dünya da Ay gibi yuvarlak mıydı? Bunları en kısa zamanda öğrenmek istiyordu.

Gülşen salona girdi. Dedesi koltuğuna oturmuş, gazetesine okuyordu. Önce dedesine, sonra salondaki kitaplığa baktı. Sıra sıra kitaplar, ansiklopediler vardı. İçlerinden biri dikkatini çekti.

Bu, kırmızı kapaklı, resimli bir kitaptı. Sayfalarını karıştırmaya başladı. İlk bölümde, yağmurun oluşması vardı. Gülşen, yazıyı merakla okudu. Dünya’mızın yüzeyinin çoğu sularla kaplıydı.

Bu sular,Güneş’in etkisiyle ısınıyordu. Isınan suların bir kısmı buharlaşıyordu. Bunlar gökyüzüne yükseliyor ve bulutları oluşturuyordu. Bulutlar, soğuk hava tabakasına rastlayınca soğuyordu. Bu su damlaları, yağmur olarak yere düşüyordu.


Gülşen, su damlacıklarının öyküsünü çok iyi öğrenmişti. Okumayı sürdürdü. Bir başka sayfada, Güneş ve Dünya resimleri vardı. Güneş, Dünya'mızı ve bizi hem aydınlatıyor hem de ısıtıyordu. Ancak Güneş, Dünya’nın her yerini aynı ısıtmıyordu. Bu yüzden, bazen hava sıcak oluyor, bazen de çok soğuyunca kar yağıyordu. Çünkü Dünya’mız topa benziyordu. Güneş ışığı, Dünya’mıza aynı doğrultuda gelmiyordu. Bazı yerlere dik, bazı yerlere eğik geliyordu. Dik geldiği yerlerde hava sıcak oluyordu. Eğik geldiği yerler ise az ısındığı için hava soğuk oluyordu.

Gülşen, bu bilgileri okudukça keyifleniyordu. Şimdi de gece-gündüz bölümüne gelmişti. Güneş, Dünya’mızın sadece bir yarısını aydınlatıyordu. Aynı anda diğer yarısını aydınlatamıyordu. Dünya’mızın aydınlık olan yarısında gündüz, diğer yarısında ise gece gece oluyordu.

Gülşen, sorularının karşılığını almıştı. Yeni bilgiler öğrenmişti. Kitapları özenle yerine koydu.



Aşağıdaki soruları düzgün tümceler kurarak, metne göre yanıtlayın.

1.*. Öykünün kahramanları:…………………………………………………………………………………….............

*. Öykünün geçtiği yer:……………………………………………………………………………………………………

*. Öykünün geçtiği zaman:…………………………………………………………………………………………………

*. Öykünün konusu:…………………………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………………………………………………

2. Gülşen, neleri öğrenmek istiyor?

……………………………………………………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………………………………………….

…………………………………………………………………………………………………………………………………….

3. Merak ettiği konuları öğrenmek için Gülşen ne yapıyor?

……………………………………………………………………………………………………………………………………. ………………………………………………………………………………………………………………………………………

4. Yağmur nasıl oluşmaktadır?

……………………………………………………………………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………………………………………………….

…………………………………………………………………………………………………………………………………….

……………………………………………………………………………………………………………………………………….

5. Havaların bazen sıcak bazen soğuk olmasının sebebi nedir?

…………………………………………………………………………………………………………………………………. …………………………………………………………………………………………………………………………………..





6. Metindeki terim olan sözcüklerden beş tanesini yazın.

……………………………………………………………………………………………………………………………………….



7. Oyun, çocukların ruhsal eğitiminde önemli bir yer tutar ve gelişmelerini sağlar. Oyundan ve

oyuncaklardan mahrum bazı çocukların, gelecekte asık yüzlü, somurtkan ve sıkıntılı kişiler

oldukları görülmüştür. Oyunlar, aşırı olmadığı sürece çocuklar için vazgeçilmez eğlence

kaynaklarıdır.

Yukarıdaki metinde asıl vurgulanmak istenen nedir?

A. Oyun ve oyuncaktan uzak bütün çocukların somurtkan olduğu.

B. Çocuğun, yaşamı bir oyun olarak gördüğü.

C. Her türlü oyunun çocuklar için önemli olduğu.

D. Oyun ve oyuncağın, çocuğun ruhsal gelişimi için gerekli olduğu.



8. Aşağıdaki sözcüklerden hangisine ünlü ile başlayan bir ek getirildiğinde ünlü düşmesi olur?

A. İlâç B. Kitap C. Oğul D. Çiçek



9. Aşağıdaki tümcelerin hangisinde vurgu zaman kavramı üzerindedir?

A. Ahmet dün okula otobüsle gitmiş.

B. Okula Ahmet otobüsle dün gitmiş.

C. Otobüsle okula dün Ahmet gitmiş.

D. Ahmet dün otobüsle okula gitmiş.



10. Bengü beşlik belediye besleme bereket

1 2 3 4 5

Yukarıdaki sözcüklerin sözlükteki sıralanışı nasıldır?

A. 5-3-2-4-1 B. 3-4-2-1-5 C. 5-1-3-2-4 D. 3-1-5-4-2



11.Aşağıdaki tümcelerden hangisinde ince ünlü yoktur?

A. Halamlar şu masada oturuyor. B. Böyle söylediğini sanmam.

C. Biz yarın size geleceğiz. D. Tekerleğin altında kaldı kedi.



12. Hangi tümcede yazım yanlışı yoktur?

A. Sende mi servisi kaçırdın? B. Dilek’ler parka gittiler.

C. Baktım ki dinlemiyor, sustum. D. Acele et ki servisi kaçırma.



13. “Büyük” sözcüğü hangi sözcük öbeğinde mecaz anlamda kullanılmıştır?

A. Büyük olay B. Büyük tarla C. Büyük ev D. Büyük masa



14. Aşağıdaki hangi tümcede “ile” sözcüğü farklı bir görevde kullanılmıştır?

A. Ben seninle iyi anlaşıyorum. B. Gitmesiyle dönmesi bir oldu.

C. Trenle yolculuğu seviyorum. D. Arkadaşlarla yüzmeye gittik.



15. Aşağıdaki tümcelerin hangisinde yazım yanlışı yoktur?

A. Ödev için onbeş gün süre var. B. Onlar da 2.nci katta oturuyor.

C. Arazinin 3.25’i dayımlarınmış. D. Biz geldiğimizde saat 3.15’ti.



16. “Çok” sözcüğü, aşağıdaki tümcelerin hangisinde bir adı belirtmiştir?

A. Zayıflamak için çok uğraştı. B. Dans etmeyi çok iyi öğrendi.

C. Yarışmaya çok sporcu katıldı. D. Yola çok kalın çizgiler çizildi.



17. Doğayı anlatmak, eşyayı anlatmak kolaydır. Birkaç sözcükle bunu başarabiliriz. Ancak bir insanı

anlatmak, onun hüznünü, sevincini, yaşamak istediklerini anlatmak…

Bu parça aşağıdakilerden hangisiyle sürdürülemez?

A. hiç de kolay değildir.

B. Birkaç sözcüğe sığmaz.

C. Bazı yazarları zorlar.

D. Çok uzun yazılarla mümkündür.



18. Kendi-ben-bizim-onlar-biz-herkes-biz-ben-hepimiz-herkes



Aşağıdaki metinde boş bırakılan yerleri uygun adıllarla doldurunuz.

Hafta sonunda Niğde’ye gideceğiz. Annem, babam, ……………………, kardeşim ………………………….

arabayla; dayım, yengem ve yeğenim ………………………… arabayla yola çıkacağız. Babam yolu

biliyor. O yüzden …………… önde, ……………… arkada yol alacağız. …………………. bir gün önceden

hazırlıklarını yaptı. …………………… yolda yemek için börek yaptık, yengem de dolma sarmış.

Yolculuk öncesinde …………………….. çok heyecanlı. En çok da ………………… heyecanlıyım. Niğde’yi

………………………. çok merak ediyoruz.



19. Aşağıdaki sözcüklerden hangisi hem yapım hem çekim eki almıştır?

A. Sevgisiz B. Köylüler C. Okuyorsun D. Evimizde



20. Aşağıdaki tümcelerin hangisinde amaç-sonuç ilişkisi vardır?

A. Erken kalkmayınca treni de kaçırdı.

B. Aramadığı için ona söylemedim.

C. Söylediği hiçbir şeye inanmıyorum.

D. Dün baraja balık tutmaya gittik.



21. Yağmur yağdığı için maç ertelenmiş.

Bu tümcede altı çizili sözcüğün kurduğu anlam ilişkisi aşağıdakilerden hangisinde vardır?

A. Kitap almak için sana uğrarım.

B. Tatil için hazırlık yaptık.

C. Onu bulmak için her yere baktım.

D. Dersi iyi dinlediği için başarılı oluyor.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Kullanıcı profilini gör http://dersforum.eniyiforum.net
onurcanaydemir
Özel Üye
Özel Üye
avatar

Erkek
Mesaj Sayısı : 439
Yaş : 20
Nerden : Mz İ.Ö.O 6A sınıfı
İş/Hobiler : Satranç
Lakap : Ödev Canavarı
Uyarı :
Ruh Hali :
Takım :
Sanal Hayvan :
İşletim Sistemi :
Ülke :
Cinsiyet :
Kayıt tarihi : 26/08/08

MesajKonu: Geri: Değerlendirme Sınavı (5. Sınıf)   Perş. Ağus. 28, 2008 10:46 pm

22. Aşağıdaki sözcüklerin hangisinde sert ünsüz yoktur?

A. Kazak B. Sineklik C. Geveze D. Pastacı





23. Aşağıdaki tümcelerin hangisinde yapım eki almış sözcük vardır?

A. Hemen buraya gelsin.

B. Evde hiç mum kalmamış.

C. O demliği yerine koyun.

D. Kimse sana yalan söylemedi.



24. Aşağıdaki fıkrayı okuyunuz. Yay ayraçların içine uygun noktalama işaretlerini koyunuz.

TARHANA

Nasrettin Hoca bir gün oturduğu yerde kendi kendine söylenmiş( )

( ) Ah( ) Bir tarhana çorbası olsa da içsem( )

Tam o sırada elinde tabakla komşunun kızı gelmiş( ) Şöyle demiş( )

( )Sizde tarhana çorbası varmış( ) Annem hasta oldu( ) Bir tabak çorba verir

misiniz( )

Hoca( )

( )Vay canına( ) Aklından geçirmeye bile gelmiyor( ) Hemen kokusunu alıyorlar( )



25. Aşağıdaki sözcükleri gerçek ve mecaz anlamları ile birer tümcede kullanın.



*. acı:……………………….………………………………………………………………………………………..(gerçek)



*. acı:………………………………………………………………………………………………………………….(mecaz)



*. derin:……………………………………………………………………………………………………………..(gerçek)



*. derin:……………………………………………………………………………………………………………….(mecaz)



Her soru 4 puandır.



BAŞARILAR



…………………………………………………..

5/…….. sınıf öğretmeni







“Türk ulusunun dili Türkçe’dir. Türk dili, Türk ulusu için kutsal bir hazinedir. Türk ulusu, törelerini, geleneklerini, anılarını dili sayesinde korumuştur.”

Mustafa Kemal ATATÜRK













YANITLAR

1-D, 2-C, 3-B, 4-D, 5-A, 6-C, 7-A, 8-B, 9-D, 10-C, 11-C, 13-B, 14-A, 15-D

16-C, 17-C, 19-B, 20-A, 21-A, 22-C, 23-C, 24-
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Kullanıcı profilini gör http://dersforum.eniyiforum.net
 
Değerlendirme Sınavı (5. Sınıf)
Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» AKDENİZ ÜNİV. 2009-2010

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
DersForum :: Testler-
Buraya geçin: